lauantai 17. marraskuuta 2012

Haipostaus!

Oon halunnu jo jonkin aikaa paasata ja hehkuttaa haita täällä blogissa, mutta en oo viitsinyt, kun aattelin ettei ketään kuitenkaan kiinnosta. :D Mutta sit mietin et ihan sama, ei kenenkään oo pakko lukea jos ei tahdo, mutta miksei kirjoittaa siltä varalta jos joku tahtoisikin! 


VAROITUS! Sisältää hirveetä paasausta ja haiden ihannointia. 

Osa varmaan tietääkin että lempieläimeni on ehdottomasti hai! Oman haibuumini aloitti aikoinaan dokumentti nimeltä Sharkwater. Sitä ennen olin haita kohtaan välinpitämätön. En välittänyt niistä kummemmin, mutta en myöskään pelännyt  erityisemmin. Törmäsin tähän dokumenttiin sattumalta, ja katsoin sen hurmiossa läpi. Sen jälkeen etsin paljon paljon paljon lisää tietoa, ja rakkaus vain hasvoi. Jos joku muu tahtoo tutustua kyseiseen dokkariin, niin tässä:


Dokumentti käsittelee haihin kohdistuvia stereotypioita ja pelkoja, sitä miten media ilmentää hain väkivaltaisena merten paholaisena. Se käsittelee myös haineväkalastusta ja näyttää haiden todellisen, lempeän luonteen. 

A twelve foot, or even a six foot fish could do anything it wanted to a human. 
And they don't.

Tossa dokumentissa on monta todella ahdasmielistä ja rasittavaa tyyppiä, mutta vittumaisin on se joka sanoo jotain siihen suuntaan että "Jos hait purevat meitä meidän maallamme, ne tuleekin tappaa". Siis astut mereen, hain kotiin, ja väität että sillä ei ole oikeutta tehdä siellä miten tahtoo? Tai ehkä tota tyyppiä vastaan on joskus liikennevaloissa tullut vastaan hai, joka puras siltä jalan irti, en tiiä.

Jos yli tunnin kestävä dokkari on liian pitkä, niin tässäpä saman asian ajava video, joka kestää vaan kahdeksan minuuttia: 


Sukeltaja ruokkimassa haita:



Sitten on tietenkin näitä helmiä, jotka ovat aiheuttaneet haiden kuraisen maineen! Omg, delfiinit puolustavat sukeltajaa hirmuiselta vasarahailta. Mitkä urheat pyrstöhännät, oih ja voih. Ihailkaa delfiinien urheutta, kun sukeltajan elämä on hiuskarvan varassa:



KYLLÄ SELKEÄSTI OLI IHAN VITUNMOISESSA VAARASSA SUKELTAJA. Se että hai ui monen metrin päässä tästä tarkoittaa EHDOTTOMASTI että se on murha-aikeissa. Huomaatte selkeästi miten hai on hyökkäämässä kauhistuneen (rauhassa kuvaavan) sukeltajan kimppuun viiden metrin tuntivauhdilla. Todellinen merten peto!

Ahahaha, miten suloinen pikku hauveli puree ja raastaa haiparkaa. Kyllä on niin hauskaa! Tottakai koiran omistaja kannustaa tätä ja lapsi nauraa vieressä. Hienoa työtä Jake, eihän haihin satu! Revi revi revi, se ansaitsee sen.



Haita kiduttavaa koiraa ihannoidaan, mutta koiraa pureva hai on heti hirveä kuvottava peto, joka on ihan uutisoinnin arvoinen! Onhan hai murhanhimoinen hirviö. Toisin kuin tuo koira. 

Yks ärsyttävä juttu mihin oon pari kertaa törmänny, on suomalainen ihminen selittämässä miten ne pelkää uida syvässä vedessä koska... ne pelkää haita. AARRGGHH! Suomessa ei OLE haita, ja vaikka olisi, uit luultavasti järvessä, ja siellä niitä nyt ei vittu ainakaan ole. Ja vaikka OLISI, ois silti epätodennäköstä et ne puris sua!


Haihyökkäys-tilastoja! Vuosien 1580-2011 välillä eniten tapahtuneita haihyökkäyksiä on ollut USA:ssa, määrällä 980. Noin monta hyökkäystä 431 vuodessa. Lähde

Vuosien 1959-2010 välillä salamat on tappanut 1,970 ihmistä. Sinä aikana hait on tappanut huimat... 26 ihmistä. Keskimääräisesti salamat tappaa 38 ihmistä vuodessa, kun hai tappaa yhden. Yhden. Lähde Miksi pelkäät mennä veteen, ulkona kävelemistähän sun tulisi pelätä. Haissa ei ole mitään pelättävää niitä ei tarvi pelätä asdjaskasjdlsajdal. Sua puree todennäköisemmin naapurin kiltti koira, kun hai! 

No mutta. :D Paasaaminen sikseen! Nyt kun kaikki on puolivälissä jo lopettanut lukemisen, voin kertoa teille mistä haissa pidän! Pidän haiden kauniista ulkonäöstä, sileästä naamasta, selkäevästä, niiden sulavasta tavasta liikkua, siitä miten ne pystähtyy jos niiden nenää silittää. Tykkään siitä miten ne on ujon uteliaita, pyörien lähistöllä uskaltamatta tulla kurkkaamaan lähempää. Suosikkihaini on tiikerihai. :>

Oma ajatusmaailmani haista on täysin mustavalkoinen haiden puolesta. :D En oo koskaan tuntenu mistään eläimestä näin vahvasti, en koirista vaikka sellanen on lemmikkinä, enkä mistään edellisistä lempi-eläimistä. Hait on tärkeitä ja erityisiä, ja suutun niiden puolesta herkästi ja helpoisti! Suutun jos joku kertoo pelkäävänsä haita ilman mitään pätevää syytä, suutun jos haiden vaarallisuutta liioitellaan, suutun jos mediassa haita demonisoidaan, suutun jos omat mielipiteet perustetaan täysin elokuvien ja muun mediapropagandan pohjalta, suutun tämäntyylisistä kuvista:


Jos et pidä haista, minäkään en pidä susta. n__n

Vitsi vitsi!

Ehkä.

38 kommenttia:

  1. VITTU ETTÄ VITUTTAA. Tällaset ihmiset jotka tykkää haista.

    No ei vaan. <3<3<3 Mäki oon huomannu että oon kattonu haita ihan uusin silmin sen jälkee ku sut tapasin. XD En ikinä mitenkään pelänny tai vihannu haita ennen. Tykkäsin, mutta neutraalisti. Nykyään tykkään niistä kovastikovasti! OvO Jotenki varsinki toi kohta missä mainitsit haiden kuonosta. :D Aww.

    Tekee oikeesti pahaa kattoo ees noita videoiden esikatseluita. <_< Varsinki toi koira.. Ja se miten ihmiset käyttäytyy tossa tilanteessa. Ja mitä lapselle opetetaan. =) Sitte mietitään että miks nykyset sukupolvet on niin perseestä

    ..ja aika kauheeta (tai itseasiassa ei ees oo ku vähän tarkemmin mietin) mutta mua vitutti enemmän toi viimenen kuva ku esim. kuva missä jotku metsästäjät posettaa kaatamansa hirven vierellä. Vaikkei ne oo mitenkään kivoja myöskään.

    Nii ja entisenä akvaarion omistajana voin sanoo että mua itketti ku ensimmäiset seeprakalat kuoli niiden parvesta. :----D Ja jotku sanoo ettei kaloihin voi kiintyä. MINÄ KIINNYN. Minä kiinnyn joihinkin esineisiinkin ihan vitusti, ni miksei elävään vesieläimeen? Yhyy.

    Tämä oli hieno postaus, sitä minä vain yritän sanoa. Oikein omakin tulisuus nousi esille ku aloin kirjottamaan kommenttia. XD

    HAIT ON KIVOJA.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. HIENOA että haipropagandani toimii! :D Kun vähän tarkemmin katsoo, tajuu miten upeita eläimiä ne on.

      Toi koirajuttu vitutti mua nii paljon. Selkeesti molemmat videot kyl saanu paskaa niskaan ku kommentit hidetty. Söittäisin noi molemmat isän ja lapsen haille, mutku hait ei ees syö ihmisiä. Helvete.

      Noku hais on just se et niitä ei oo enää meressä yhtään liikaa, ni pitää sit viel oikee posettaa haiparan takana tollee katsokaapa miten iso penis mulla on ku tällasen kalastin. Tapetuilla hailla on jotenkin kamala katse aina. Ehkä ne on noi mustat silmät, tuntuu jotenkin erityisen pahalta kattoa niitä tolleen.

      JOOH yllätyin pitkästä kommentista! XD Mutta ei se mitään, haista jaksaisin pulputtaa päiviä ja päiviä.

      NIIN ON. <33

      Poista
  2. En oo ikinä aatellu haita tältä kantilta.. Pakko myöntää etten ollenkaa ole mietiskellyt haita. Minä kun tykkään noista delfiinestä enemmän. Mutta tämä syvällinen ja asiallinen teksti muutti kantani haita kohtaan. Olen kyllä samaa mieltä siitä kuinka haiden vaarallisuutta liioitellaan turhaan mediassa ja se on mielestäni väärin. Ei haita pitäisi teurastaa sen takia että niistä tehdään ihmissyöjä petoja.. Plaa plaa... Ei tässä taas oo pointin pointtia näemmä.
    Mutta siis. Hait ovat mielenkiintoisia eläimiä.

    Pahoittelen jos teksti oli ihan hevonkukkua koska mun ärsyttävä "varhais teini" veli auko naamaansa tossa vieressä vaikka sanoin pirun monta kertaa että pitäis suunsa ummessa. ._.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En mäkään, ennen tota dokumenttia! Ne oli vaan sellaisia otuksia meressä, joita välillä näki jossain "hurjimmat lomavideot"-ohjelmissa puremassa turisteja tai leffojen kansissa. :D

      Kyllä, olet aivan oikeassa! Hain tappaminen on aina väärin. Ärsyttävintä on tämä haineväkeitto-bisnes, missä hailta leikataan evät irti, ja se pudotetaan takaisin veteen kuolemaan. Hain evät eivät edes maistu miltään, niitä käytetään vain sen takia kun sen uskotaan tekevän ihmisestä terveemmän... muttakun ei tee! Oho, menin nyt ihan sivuraiteille taas. :D

      Ei mitään, hyvä kommentti toi oli!

      Poista
  3. Aaa nyt tuli kiva aihe :'D en oo tota dokumenttia ennen nähny, mut oon kyl aina tykänny haista! Tykkään vedenelävistä muutenkin, tai pidän niitä tosi kiehtovina, mut hai on aina ollu yks lemppareista. En muista et oisin niitä koskaan pelänny, enemmänki suhtautunu silleen kunnioituksella. Mut toi on kyl raivostuttavaa miten esimerkiks leffoissa haista tehdään hirviöitä.. samaan aikaan oikeassa elämässä ihmiset menee ja repii niiltä evät, heittää evättömänä takasin mereen ja sit vielä syö ne evät, vieläpä ilman kunnon syytä >D KUKA SE HIRVIÖ OLIKAAN HMM.

    Mut joo mielenkiintoinen postaus! Tälläsii on kiva lukee hehe :'D ihana toi video missä sukeltaja ruokkii haita ;u; oikee unelma-ammatti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, hai-ihmisiä! :D Joo, ärsyttää ihan hirveesti toi täysin lokaan vedetty haiden maine. Ja nimenomaan, samalla haita jää kalastusverkkoihin jumiin ja niiltä katkotaan evät irti.

      Kiva että pidit! :> Toi ruokkimisvideo on yks mun suosikeista, katon sitä aina välillä.

      Poista
  4. "Haissa ei ole mitään pelättävää niitä ei tarvi pelätä asdjaskasjdlsajdal. Sua puree todennäköisemmin naapurin kiltti koira, kun hai!"

    In my opinion vähän fanaattinen ja mustavalkoinen tää postaus (vaikka totesitkin niin yhdessä kohtaa). Itselleni jäi tätä lukiessa niin haiden potentiaalista vaaraa vähättelevä kuva.

    Siltä osin I agree, että haista on monelle mm. tappajahai-elokuvien myötä tullut virheellinen kuva, ei ne heti ihmisen nähdessään syöksy kimppuun mielessään RAAKA MURHA, vaan yleensä nää hyökkäykset on niitä surullisen harvinaisia tilanteita, mutta niitä kuitenkin tapahtuu eikä ne ole kauniita. Myöskään haita en menisi viha jylläten tappamaan, sillä eläimiä ne ovat eläinten vaistoilla.

    [Varoitus linkit sisältää haiden repimiä ihmisraatoja] http://www.charonboat.com/item/262
    http://www.charonboat.com/cgi-bin/search.cgi?q=shark
    http://www.charonboat.com/item/353

    Mut ihan vaan toivoisin toisenlaistakin näkökulmaa kuppiin, kuin että "ihqut hait ei ne ketää tapa.. tai no jos tappaa nii iha vähä vaa". Potentiaalisia tappajia nekin on, näytti ne kuinka ihkuilta tahansa ja tappoi salama ja puri naapurin fifi sormeen kuinka paljon tahansa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Fanaattinen: Check!
      Mustavalkoinen: Check!

      Tosiaan, tiedostan asian itekkin. :D Mutta olen edelleen mielestäni oikeassa (ylläripylläri!).

      En missään vaiheessa sanonut ettei hait tapa ketään. :0 Mähän just linkitin noita tilastoja kuinka paljon ne tappaa! Joten luonnollisesti niitäkin tapauksia on. Mutta koirat, hevoset, käärmeet, salamat, sängystä putoaminen, tekstaaminen, bussit, ampiaiset, pähkinät, lentsikat, tyyliin ihan mikä vaan muu tappaa ihmisiä paljon enemmän... mutta silti hai on se, mistä maalataan monta kertaa julmempi, kuin mitä se oikeasti on.

      Ja vertauksen vuoksi. Hai tappaa noin yhden ihmisen vuodessa. Ihmiset tappaa noin 100 miljoonaa haita joka vuosi. Tohon ei mitään muuta näkökulmaa tarvitse. :D Ihminen on tässä tapauksessa aina, AINA se julmempi osapuoli, oli niitä ihmisiä raadeltu miten tahansa. Yrittäköön vaan joku vääntää ihmiset uhreiksi.

      Noissa kuvissa on yksi kaksi ihmistä, mutta katsohan näitä:
      http://cdn.zmescience.com/wp-content/uploads/2012/08/shark-finning1.jpg
      http://1.bp.blogspot.com/-m7v6039wRZA/TX_ghmcd00I/AAAAAAAAD_w/pLobCIoLLGQ/s400/6.25.09-sharkslaugher.jpg
      http://theboldcorsicanflame.files.wordpress.com/2011/07/shark-finning.jpg

      Tai näitä, "hups se oli vahinko":
      http://cdn.zmescience.com/wp-content/uploads/2012/08/shark-finning2.jpg
      http://www.stopsharkfinning.net/images/hammerhead-282.jpg

      Tai miten olisi nämä:
      http://www.vagabondish.com/wp-content/uploads/shark-hunter-kayak2.jpg
      http://www.blackrockcharters.com/Assets/salmon-shark-fishing.jpg
      http://www.vagabondish.com/wp-content/uploads/shark-hunter-kayak.jpg

      Milloin olet nähnyt hain esittelevän tappamaansa ihmistä noin?

      Hai ei ikinä pystyisi olemaan noin tarpeettoman julma ja ahne, kuin mitä ihminen on. Ja jos oikeesti ainoo mitä tästä sait irti on että "ihqut hait ei tapa ketään", niin huhhuh. :D Lue postaus uudestaan ajatuksen kanssa ja voisit kattoa ton dokumentinkin, jos viitsit tosissasi perehtyä asiaan, niin katsotaan sitten uusiksi!

      Poista
    2. Katuys:

      Et sanonutkaan toki ettei hait tappais ketään, mutta meinasin edelleen, haiden potentiaalista vaaraa vähättelevä maku jäi suuhun, ellet asiaa niin tarkoittanut, niin maun se jätti. Tiedostan ihan hyvin, että ihminen se on potentiaalisesti tappavampi niin ihmisille kuin haille itselleenkin.

      "Ihminen on tässä tapauksessa aina, AINA se julmempi osapuoli, oli niitä ihmisiä raadeltu miten tahansa."

      Sinänsä eläimen ja ihmisen vertauksia tai julmuuden vertaamista en osaa pistää samalla viivalle, koska hai ei kykene sellaisee ajatteluun kuin ihminen, eikä länsimainen ihminen välttämättä kykene yltäkylläisyydessään ymmärtämään joidenkin hainraastajien motiiveja (saada leipää pöytään). (Saako ihminen kalastaa / metsästää, jos haiden kalastaminen on väärin, jos lasketaan uhanalaiset hait pois?) Jos hai saisi ihmisen aivot, olisiko se vähemmän julma kuin ihminen? Eihän toki mitään eläintä saa kiduttaa, koska on siihen kykenevä, mutta silti.

      Do not get me wrong nao.

      Poista
    3. Mutta silti, se että minusta postaus saattaa näin ohimennen lukaistessani olla hieman mustavalkoinen on ihan ok, eikä se ole väärin, kyllä sinä saat minun puolesta kirjottaa mustavalkoista juttua yllikyllin, harrastan sitä itsekin, mutta niin kauan kun kommenttipoksi on auki, niin ei kannata yllättyä, että jotakuta fanaattisuus pistää silmään, hyvässä kuin pahassakin, vaikka ei haiden elämään olisi syväanalyysia tehnyt. :---D

      Poista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Sanon suoraan, että mun mielestä tämä postaus on jollain tapaa ärsyttävä juurikin tuon mustavalkoisuuden takia, mutta puhut asiaakin, vaikka olisin toivonut, että olisit ottanut tähän jotakin muutakin näkökulmaa kuin vain että hait ovat kilttejä kaloja, koska veikkaan, että jos itse menisit uimaan mereen (jossa siis uiskentelisi vaikka valkohaita) ja hai repisi jalkasi irti, niin varmaan ääni muuttuisi kellossa?

    Mutta totta on, että ihmiset tappavat vuodessa enemmän haita kuin hai ihmisiä, mutten kuitenkaan lähtisi haidenkaan osuutta vähättelemään kun miettii niitä ihmisiä, jotka hai on syönyt suuhunsa tai muuten vai repinyt raajat irti. Melko tuskaisa kohtalohan se on. :|

    Itsekin pelkään haita jonkin verran silloin, kun olen etelän maissa lomailemassa ja meressä uiminen pelottaa, mutta tämä johtuu lähinnä juurikin Spielbergin "Tappajahai"-elokuvasta + parista muusta haileffasta, joissa haista on tehty karmea hirviö (Deep Blue Sea, Red Water etc) ja monet muutkin tuntuvat pelkäävän haita juurikin Tappajahain takia, vaikka kyseisessä leffassakin mun mielestä kuitenkin puhutaan, että hai on superiso valkohaiksikin ja häiriintynyt tai jtn? Vaikka tietääkseni Peter Benchley (Tappajahai-romaanin kirjoittaja, johon tuo elokuva perustuu) myöhemmin katui Tappajahain kirjoittamista juurikin johtuen siitä, että ihmiset sen jälkeen suhtautuivat valkohaihin (ja muihinkin haihin) peläten ja kielteisesti ja tämän jälkeen hän alkoi suojelemaan haita.

    Mut pointtini on, että periaatteessa puhut asiaa, mutta muista ottaa se toinenkin puoli mukaan ja edes mainita, että haitkin raatelevat ja tappavat ihmisiä, vaikka luku onkin vähäisempi kuin ihmisten tappamat hait. Ihmisellä on kuitenkin Tappajahai-leffojen lisäksi myös alkukantainen pelko pelätä haita (kuten myös käärmeitä, hämähäkkejä etc), josta varmasti tiedät jos olit lukion psykologian tunneilla hereillä. Pelkäämme me kaupungissa asuvat suomalaisetkin nyt vaikka niitä haita emmekä esimerkiksi autoja, vaikka meidän on suurempi todennäköisyys jäädä autojen alle kuin hain hampaisiin. Johtuu ihan vain tällaisesta päähän pinttyneestä alkukantaisesta pelosta, joka nyt on vähän jälkeenjäänyt muun evoluution ohessa. :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Miks mun pitää ottaa mitään näkökulmaa oman blogin mielipidepostaukseen? :D Kerron vaan mistä MINÄ pidän ja en pidä. Tottakai kerron mun näkäkulman, enkä kenenkään muun. Jos menisin uimaan veteen, valkohai tuskin repisi multa jalkaa irti. Jos näin kuitenkin joskus tulee tapahtumaan, katsotaan sitten. :D Jos koira raatelis mun käden paskaksi, tykkäisinkö koiristakaan enää? Mutta miksi en saisi silti pitää niistä NYT? Onpa hieno logiikka "mutta entä jos ne joskus pureekin sua".

      Ei todellakaan ole hain syytä. :D Jos se raatelee ihmisen, niin se on sääli, mutta sekö oikeuttaa tappamaan miljoonia haita? Tottakai hai on peto, mutta vain siinä määrin missä kaikki muukin planeetan pedot. Ja jos luulit että haita tapetaan oikeuden nimissä puraistujen ihmisten puolessa, niin ei, niitä kalastetaan eviensä vuoksi täysin hyödyttömään haineväkeittoon. Evät eivät maistu miltään, niillä ei ole mitään terveysvaikutuksia. Tollasta tappamista ei vaan voi oikeuttaa. Hait taas tappavat NIIN vähän. Miksei ihmiset sitten metsästä ampiaisia? :D Mieti miten paljon niiden pistokset tappaa ihmisparkoja.

      Joo, noista leffoista se yleinen haipelko varmaan johtuukin. ÄRSYTTÄVÄÄRGH. Mutta lisäksi joissain luonto-dokumenteissakin dramatisoidaan paikalle uivaa haita, vaikka tosiasiassa se vaan uisi vierestä. Esimerkiksi tuo linkkaamani video missä delfiinit muka pelastaa sukeltajan. Äääähh. :D Ooh, en tiennytkään tuosta Peter Benchley-jutusta, mahtavaa!

      Kuten sanoin Katyushalle, annoin tilastoja siitä miten paljon hait purevat ja tappavat ihmisiä. :> Joten asiasta on kyllä mainittu, ei hätää. Esimerkiksi tässä: "Vuosien 1959-2010 välillä salamat on tappanut 1,970 ihmistä. Sinä aikana hait on tappanut huimat... 26 ihmistä.", jos jotenkin missasit sen tuolta ite postauksen tekstimerestä!

      Poista
  7. Nghh poistin kommentit kun oli niin täynnä ajatusvirheitä ja epäselkeyttä, sori siitä!

    Mut piti tosiaan sanoa että oon samaa mieltä ja että
    http://vorca.tumblr.com/post/29825589682/im-stuck-on-the-toilet-because-i-urnotok
    musta toi on aika loistava :DD tuli tästä mieleen.

    Ja Katyushan viestiin viitaten tosta "potentiaalisen vaaran vähättelystä", musta pelotkin voi laittaa "tärkeys"järjestykseen. Ihan totta että ne ON kyllä potentiaalinen vaara, mutta aika moni asia maailmassa on ja se ei tarkoita että pitäisi vain ruveta karsimaan tai lahtaamaan näitä vaarallisia asioita. Se että miten vähän hait ihmisiä tappaa on todellakin ihan validi pointti. Ja harmi että hailla on niin huono maine just näiden leffojen yms takia. Ymmärrän ton mainitun alkukantaisen pelon, mut ei se musta silti oikeuta siihen että tapetaan eläimiä ja hymyillään peukut pystyssä raatojen vieressä että AWW YEAH OLEN PARAS :-D

    Ja tohon edellisen kommentoijan viestiin btw:
    "Mutta totta on, että ihmiset tappavat vuodessa enemmän haita kuin hai ihmisiä, mutten kuitenkaan lähtisi haidenkaan osuutta vähättelemään kun miettii niitä ihmisiä, jotka hai on syönyt suuhunsa tai muuten vai repinyt raajat irti. Melko tuskaisa kohtalohan se on. :|"

    Entäs ne miljoonat hait joilta ihminen repii evät irti jotain soppaa varten tai tappaa vain koska edelleen, "potentiaalinen vaara"? Ihminen nimenomaan näistä kahdesta on se joka osaa erottaa oikean väärästä mutta silti ihan tieten tahtoen tekee mitä tekee koska dollarinkuvat silmissä tai pitää lynkata nämä hirveät paholaiset vaaratekijät. Musta jotenkin surullista nimenomaan sellainen asenne että ihminen noista kahdesta on jotenkin muka oikeutettu tekemään mitä tekee? Molemmat tuntee tuskaa ihan yhtä lailla.

    Ja MMIRA linkkaan joskus hienon haidokkarin kun katoin jos et oo vielä nähnyt! Se oli JÄNNNÄ

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ..soppaa varten ja paiskaa merenpohjaan kuolemaan* eli ei mikään tuskaton tapa sekään* piti lisätä tohon mutta jäi matkan varrelle jonnekin hups!

      Eikä sillä että olisin ihan JEE hait JEE tappakaa ihmisiä ihan rauhassa! Mut musta just sääli millaista vihaa hait saa verrattuna niin moniin muihin paljon vaarallisempiin juttuihin (eikä pelkästään eläimiin).

      Poista
    2. Ei se mitään, kiva kun kirjotit uusiks!

      Jep nimenomaan, eiköhän ihminen revi hailta raajat irti sata kertaa useammin kun hai ihmiseltä. :D

      OOH LINKKAA. Ö0Ö Katson sen!!

      Poista
  8. Kiva postaus! :D

    Mulla ei oo itellä koskaan ollut sellaista niin sanottua täydellistä mielipidettä haista. Toki olen nähnyt joitain niitä elokuvia, missä haista ollaan tehty se hirviö ja tokihan se on siinä leffassa sit ollutkin pelottava! Mutta se ei ole ikinä vaikuttanut mitenkään siihen, miten niihin oikeassa elämässä suhtautuisin. En vissiin suhtaudu sit oikein mitenkään. Elävä olio siinä missä muutkin vaikka ihmisiä onkin tappanut, mutta niin on moni muukin eläin tappanut. ouo

    Ainut, mikä minua suututtaa ja mikä minua suututtaa oli mistä eläimestä tahansa kyse on nuo kuvat, mitkä olit aiemmalle kommentoijalle linkannut. Missä hait ovat jääneet noihi verkkoihin/naruihin mitä lienevätkää ja kuristuneet. Sekä nuo kuvat, missä noita haita on monta kuolleena. Eikös jotkut hait ole vielä uhanalaisiakin?

    Täytyy kyllä silti myöntää, etten näe itse mitään pahaa tuossa viimeisessä kuvassa. Johtuen varmaan siitä, etten näe myöskään mitään pahaa siinä, jos näen kuvan jossa ihmiset poseeraa kaatamansa hirven, karhun tai muun metsästetyn eläimen kanssa. Tai vaikka kalastamansa hauen kanssa. Jotenkin elämässä ollut aina niin arkinen asia sellaisen näkeminen, kun suvussa niin paljon kalastajia ja metsästäjiä. :D

    Hoh, koetin kirjoittaa niin, että tästä jonkunlaisen selon saisi! Oon nykyään niin kriittinen kirjoittamistani teksteistä, jos se pitää jonnekin julkasta! >'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. EIVITTU kirjotin pitkän vastauksen ja sit vahingos painoin edellinen ja se KATOSI. ; ; Nyt ärsyttää nii paljon et vastaan myöhemmin kunnolla nyyh.... mutta halusin vaan ilmoittaa että viesti noteerattu ja vastauskin kirjoitettu, ennenku tuhoutui....

      Poista
    2. Damn! Näin käy joskus! >:I

      Poista
    3. Nonii, yritetäänpä uusiks!

      Joo nimenomaan tollanen ei oikeen minkäänlainen mielipide mullaki oli haista ennen. :D Ei ollu puolesta eikä vastaan, ei oikein mitään mieltä.

      Mustaki noi kuvat missä hait on kuollu verkkoihin on erityisen karuja... Sitku miettii et kuinka kauan ne on siinäkin räpiköinu. ; ; Yhyhy. Tydiillekki just itkin ku teki pahaa ettii niit kuvii et vois linkata. Eugh.

      No toi kuva ei oo pahimmasta päästä! Sen vois jopa ehkä ottaakki sillee "tällainen saatiin", mutta sellaset missä tyyliin peukutetaan ja naureskellaan raadon vieressä on jotenki nii vittumaisia AARGH.

      Musta tää oli oikein hyvä viesti. :D

      Poista
  9. Hienooon postauksen teit, oli kiva lukea ouo Musta hait on ihan hienoja eläimiä, niin ku monet muutki : D Ja sillon ku me ollaan maissa, joissa haita on, pelkään enemmän meduusoja, ku haita :'D En kyllä usko et niille rannoille mitää haita tulis ja mitä sitte jos tulis! kuitenkin varmaa pelästyisin, jos hai siinä lähistöllä uiskentelis, ku muutenki pelkään (vähän...?) isoja kaloja : D Hauetki pelottaa mua XD Vaikka uiminen ja syvät vedet ei ovo Ja hienosti oot haita joissain noissa kommenteissakin puolustanu > u < Mut siis mielenkiintone postaus, Deti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia! :D Eugh, meduusat on mustakin jotenkin creepy... Ihne hölly löllyt. Ja siis hain pelästyminen sillon kun sen kohtaa, on aivan oikeutettua! Mutta on typerä istua kotisohvalla ja päivitellä sitä miten hirveitä otuksia ne tappajahait oikein on.

      Kiitos! n__n

      Poista
  10. Oon ihan samaa mieltä. Toki näitäkin tapauksia on (todella harvassa), että joo hai repii ihmiseltä raajat irti ja tappaa ja sösösössö, mutta minkä muun eläimen vaarallisuutta korostetaan näin paljon? Ihan tosi, uskallan väittää, että jos joku muu eläin tappaa ihmisen, siitä ei tehdä niin isoa juttua, kun jos hai tappaa. Muutenkin hain KAUHEAA JULMUUTTA korostetaan liikaa juurikin mediassa ja muualla.
    Käsittääkseni normaalisti ajateltaisiin, että jos menet sademetsään ja siellä käärme tai joku petoeläin tappaa sinut, ajatuksena ei kaikilla ensimmäisenä ole "kyllä ne saa nyt kaikki tappaa ku neki tappaa ihmisiä!!!!11". Hai on ilmeisesti tässä joku poikkeustapaus. Olen oikeasti kuullut ihmisiltä juurikin näitä "hyi ne pitäs tappaa!!!"-mielipiteitä, ilman minkäänlaista tietämystä asiasta ja ei edes viitsitä vähääkään ottaa asioista selvää, ennen kuin mennään huutelemaan. Siis okei, harvemmin nyt ihminen sademetsään menee kuin mereen uimaan, mutta mielestäni ihmisellä ei ole silloin oikeutta itkeä, jos sattuukin joku onnettomuus, että hai sattuu ihmisen tappamaan. Ja näitäkin on niin harvassa. MERI ON HAIN KOTI. Ja hai ei todellakaan ole se julma tappaja. Ihminen on.

    Anteeksi kommenttini on paska, tuli valtavia ajatuskatkoja. :D Laitan sen kahden tunnin yöunien ja kuumeen piikkiin *seliseli*. Mutta eiköhän tässä tullut ilmi, että samaa mieltä olen ja ehkä toistankin noita sun kommentteja tähän jo, mutta ei se mitään. :D Kiitos tästä, ehkä ihmiset oppivat jotain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Musta tää on just hyvä kommentti. :D

      Kyllä, aivan niin. Tottakai hai tappaa ihmisiä joskus hyvin hyvin hyvin harvoin, mutta pointti on nimenomaan siinä millainen SHOW siitä tehdään. :D Oikeastaan show tehdään jo pelkästä puremasta, ja siitä miten henkilö "pelastui ihmeen kautta", vaikka on harvinaista tulla hain tappamaksi.

      Pointtisi ovat hyviä, en voisi olla enempää samaa mieltä! :D Toivon todellakin joku oppisi tästä jotain, tai alkaisi edes miettimään asiaa!

      Poista
  11. Saa nähdä saanko lainkaan järkevää kommenttia nyt aikaiseksi. Kun nimittäin väsyttää niin julmetusti.

    Olen jollain tapaa samaa mieltä sun kanssa tästä asiassa ja toisaalta taas... en. Ja haluan korostaa, että tämä on mun oma mielipiteeni, enkä siis tarkoita missään vaiheessa että sun mielipiteesi olisi väärä ja mun oma just se ainut oikea tai mtn. :>

    "Suomessa ei OLE haita, ja vaikka olisi, uit luultavasti järvessä, ja siellä niitä nyt ei vittu ainakaan ole. Ja vaikka OLISI, ois silti epätodennäköstä et ne puris sua!"

    Hmm. En nyt sanoisi, että se olisi _kovin_ epätodennäköistä. :0 Jos on tarpeeksi lähellä haita ja se on tarpeeksi ärtynyt suhun, niin kyllä mä luulen että se nappaisi kiinni. Ja vaikka hait tappavatkin melko "vähän" ihmisiä, niin mun mielestä ihmishenki on kuitenkin aina tärkeämpi kuin eläimen. Vaikka onhan se siis todella törkeetä, kuinka paljon noita haita tapetaankin.
    Varsinkin, kun miettii sitä, että hait hyökkäävät vaistonsa mukaisesti ja ovat (kuten kaikki eläimet) amoraalisia.
    Äh, tästä kommentista ei meinaa nyt tulla mitään, sillä itse asiassa en ole edes koskaan syventynyt miettimään haita ja sitä rataa. Mielipiteenikin ovat nyt siis hitusen ristiriitaisia, mutta minusta jollain tapaa vähättelit tekstissäsi haiden vaaraa. (niin kuin joku taisikin jo sanoa aikaisemmissa kommenteissa)
    En pelkää haita siksi, että mediassa/elokuvissa jne. niitä kuvataan julmina ja verenhimoisina tappajina, vaan siksi koska ne ovat oikeastikin vaarallisia, jos sille päälle sattuu. Ei ihminen mitään haille voi. Muttei kyllä haikaan ihmiselle, kun niitä kerta noin suuria määriä tapetaan.
    "Haissa ei ole mitään pelättävää niitä ei tarvi pelätä asdjaskasjdlsajdal. Sua puree todennäköisemmin naapurin kiltti koira, kun hai!"
    Jaa-a. Jos nyt sattumoisin päätyisin samaan altaaseen hain ja 'naapurin kiltin koiran' kanssa, niin kumpikohan mua todennäköisemmin purisi? :'D Sori, mutta tuossa taisit hiukan 'liioitella'. Kyllä haita kuuluu pelätä. Siinä missä muitakin suuria ja ihmisiä raatelevia eläimiä.

    No jaa. Hait ovat ihan kivoja, mutta suosin mieluummin valaita. Olen aina rakastanut valaita jostain kumman syystä < 3 :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ei mitään, onhan munkin postaus vaan oma mielipide! :D Saa olla eri mieltä.

      Muttakun hai tuskin olisi tarpeella lähellä! :0 Se siinä se pointti onkin. Ja hai ei yleensä pure ärtymisen vuoksi, vaan uteliaisuuden. Mutta ne on useimmiten ujon varovaisia.

      Ihmishenki eläintä tärkeämpi... no ei ole! Yksi ihminen vastaan miljoona haita, miten se yksi ihminen voi olla noita kaikkia tärkeämpi? Ei me olla mitään yliolentoja jolla on oikeus marssia minne halutaan, ja jos joku siellä LUONNOSTAAN asuva eläin meidät tappaa, ruveta syyttämään sitä eläintä. Meillä ei ole mitään oikeutta mennä varta vasten tappamaan haita, mutta hailla on oikeus varta vasten sen reviirille tunkevaa ihmistä purra, ehdottomasti.

      Nimenomaan, ihminen tiedostaa oman julmuutensa kun se leikkaa hailta evät irti ja heittää sen takaisin mereen. Ihminen tiedostaa kyllä, että verkkoihin voi kuristua haita ja delfiinejä. Ihminen TIEDOSTAA sen ja tekee sen silti aslkdjadklsajdajklasdjalj tottakai se on väärin, tottakai hain tappama ihminen on tapettu paljon oikeudenmukaisemmin kuin ihmisen tappama hai.

      Voi ei, nyt kuullostan kauheen vihaiselta. :D En siis oo vihainen sua kohtaan, mua vaan rupee aina vituttaa ku rupeen ees miettimään näitä asioita ja sit vaan tulee kauhee purkaus. XD Tää on mun yleinen mielipide asiaan, ei mikään hyökkäys sun mielipidettä kohtaan. Saat olla ihan mitä mieltä haluat, tietenkin.

      Muttakun mikä tahansa eläin voi olla vaarallinen kun sille päälle sattuu. Ei ihminen isolle koirallekaan mahda mitään, mutta silti meillä on ollut yli 10 koiraa. Kysehän ei ole siitä, että hai ei ole vaarallinen, vaan siitä miten hain aiheuttamaa uhkaa dramatisoidaan. Siitä tehdään iso juttu ja show, jos hai vain näkyykin niin sillä on pahat aikeet, vaikkei se olisi aikonut hyökätä kenenkään kimppuun. Haista tehdään niin paljon pahempi, kuin mitä se oikeasti on.

      Muttakun sä et meressä ollessasi OLE altaassa hain kanssa. :D Et voi käyttää esimerkkinä tilannetta missä laitat itsesi enemmän alttiiksi vaaralle toiselle vaaralle. Jos meet meren rannalle uimaan naapurin koiran kanssa, kumpi SILLOIN puree todennäköisemmin, se hai vai koira? Tai jos käytetään liioiteltuja esimerkkejä, jos sut laitetaan samaan tilaan aggressiivisen huskyn ja altaassa olevan hain kanssa, kumpi silloin purisi ekana? :D

      Hmm, ite en oo valaisiin mitenkään kummemmin perehtynyt! :D Mutta varmasti on lutusia otuksia.

      Poista
  12. Katoin kirjastossa yhtä haikirjaa. Siellä oli kuva evättömästä haista, joka oli heitetty mereen elävänä.
    Inhoan ihmisiä, jotka tekee tota, vain jonkun sopan takia. Herranen aika. Syökööt kuraa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vielä täysin hyödyttömän sopan. Sairasta.

      Poista
  13. minusta koira joka 'tappaa' hain on sankarini n_n hait on ihan tyhmiä otuksia. mutta,tämä oli oma mielipiteeni..:/

    VastaaPoista
  14. Mä oon muuten joskus kattonu jonku ohjelman teeveestä missä ala-asteikäisiä yritettiin valistaa haieista XD (idek miten toi pitäs taivutta ku jos haista on niinku yhdestä yksilöstä nii mikäs sit monikko?)
    Mut joo, oon aika samaa mieltä sun kanssa. Tässä maailmassahan on aina kyse eloonjäämisestä, joten ei ne hait ihmisten kimppuun huvikseen käy. Vedessä pullikoiva ihminen voi hain silmissä näyttää hylkeeltä tai muulta vastaavalta ja oijoi nyt tuli oiva päivällinen. Jos hait on niin helvetin iljettäviä ja kauhistuttavia otuksia niin mikä pakko ihmisten on mennä sitten mereen uimaan, jos pelkää tulla purruksi. Menkööt uimahalliin. Muutenki iljettää tää kuinka raakoja ihmiset osaa olla, niin ihmisiä kuin muita luontokappaleita kohtaan, että ihan oksettaa :P Välillä toivon että olisin syntyny vaikka linnuks vailla huolen häivää.
    Ps. Ootko kattonu Earthlings-dokumentin? :D Suosittelen, jos et ole vielä..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoilla linjoilla! :D Ihan älytöntä mutista jos hai meressä purasee, mitäs menit sinne.

      Yritin joskus kattoo, mut muistaakseni ne possut siinä alussa oli jo sellast etten pystyny kattoo enempää... D:

      Poista
  15. Hait ovat minusta upeita otuksia. :3 Pelottavia, etenkin valkohait mutta siksi aivan upeita. Pienet hait ovat suloisia. ;u; Inhoan ylikaiken sitä kun hain evistä tehdään keittoa ja muu ruumis heitetään pois. D: Makrillihait on ihaniaah. >3< Ja tiikerihaita jah kaikki. Kamala koira kun murhaa haiparan. D:<

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että pidät heistä! n__n Hait on kieltämättä kunnioitusta herättäviä otuksia.

      Joooo toi video teki mulle niin pahaa, yhyy. ,__, Haiparkaa riepotellaan ja toiset nauraa vieressä...

      Poista
  16. "Keskimääräisesti salamat tappaa 38 ihmistä vuodessa, kun hai tappaa yhden"

    Tietenkään hait eivät tapa monia ihmisiä, mutta ajattele niitä, joilta hai on puraissut käden ja jalan poikki. Tarkoituksena on siis sanoa, että harvoin hait tappavat ihmisen, mutta kyllä voi tulla kauheat arvet ja haavat, tai jopa koko raaja lähteä.

    ja tuosta itsesuojeluvaistosta, että ihmisen KUULUU pelätä isoja petoja kuten leijonia, karhuja ja haita.
    Entä ne ihmiset, jotka tienaavat elantonsa pyydystämällä haita? Mikset puolusta vaikka makrilleja, eivät ne ole ihmisiä tappaneet ja ihmiset taas.

    ymmärrän kuitenkin sen, että jos olet kovin kiintynyt johonkin eläimeen, voi alkaa kuva tapetusta eläimestä suututtaa.
    Jos kaikki puolustaisivat haita, eikä niitä tapattaisi tulisi haita lisää, ja tappomäärä kasvaa. Minun mielipiteeni on, että näin tasapaino säilyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kauhee ku tänne tulee vielki kommenttei! XD IHAN JÄRKYTYN.

      Verrattuna kaikkiin niihin haihin miltä on leikattu evät irti ja heitetty elävänä takaisin mereen kuolemaan hitaasti, parin ihmisen irtoraajat eivät paina yhtään mitään. Tietenkin se sille nimenomaiselle henkilölle ja tämän lähiomaisille on varmasti ihan kamalaa, mutta se on kuitenkin vain heitä koskeva asia, eikä sillä voi oikeuttaa tota haiden tappamisen määrää!

      Nojoo, mut epäilen kyl että tuskin suomalaisen itsesuojeluvaistossa on mitään vikaa jos ei pelkää haita kun menee suomes uimaan. :D Pelkäänhän mäkin joo hämähäkkejä vaikka ei ne mitään tee, mut esimerkiks en pelkää leijonia ku meen metsään käveleen, yksinkertaisesti ku ne ei oo siellä. En meinais ettei kukaan sais pelätä haita, vaikka nyt ku luin mitä oon kirjotellu ni se ehkä antais sen kuvan... pelot kuitenki on yleensä vähän just sellasia "en maha mitääään"-juttuja.

      No voi, kyllä orjamarkkinoillakin moni varmasti elätti itsensä, mutta se ei SILTI ole moraalisesti oikein! Haineväkeitto esim on iso bisnes hairintamalla (mutta ei ainoa tietenkään), ja siinä ei ole MITÄÄN järkeä. Sillä sopalla ei oo terveysvaikutuksia, eikä hainevät ees maistu kummemmin miltään. Se on vaan sellanen VAURAUDEN merkki. Ja tota elintärkeää keittoa varten hailta leikataan raajat irti ja heitetään mereen kuolemaan. MUTTA HEI siitähän saa joku rahaa joten ei se mitään haittaa! Moraalista kysymystä ei voi puolustaa taloudellisin perustein. :I Makrilleja taas en puolusta siks et en yksinkertasesti rakasta niitä samalla tavalla kun haita. :D Enkai mä nyt rupee paasaa jostain, mikä ei mua ees kummemmin kiinnosta.

      Tasapaino ei säily jos hait ajetaan sukupuuttoon. Ihminen ei kyllä meressä ylläpidä yhtään mitään tasapainoa, ihminen ei KUULU mereen, sen ei KUULU puuttua merten peto-saalis-systeemeihin yhtään mitenkään. Luonto hoitaa omat tasapainonsa ihan itse, ainoa mitä ihminen siellä tekee on sotkee asiat.

      ÄÄH tuli taas kunnon raivoviesti... :D Anteeksi, tiedän kyllä että ilmasen mielipiteeni tosi kärkkäästi täs postauksessa, mutta en maha mitään.

      Poista
  17. http://www.iltalehti.fi/iltvhullumaailma/20121229017547338_a6.shtml

    Hait ovat hyvin vaarallisia!!!11 Tämä todistaa sen. >:O

    VastaaPoista
  18. Ei haittaa vaikka tämä on vanha postaus, mutta siis LISÄÄ HAI-IHMISIÄ <3
    Hait on kovin uljaita otuksia. Nuo SILMÄT on jotenkin kamalan.. En tiedä, sielulliset? Kauhean suloinen tuo haidenruokkimisvideo<3
    Vituttaa nuo videot ja muutama älykääpiö anonyymi. Tyhmä Jake-the-koira.

    Ihana postaus ja TEAM HAIT \,,/

    VastaaPoista